Szekszárd

Egy éve még gazdaságosnak tűnt?

Egy éve még gazdaságosnak tűnt?

A pénzügyi életben gyorsak a változások, éppúgy, mint az élet más területein. Ha csak 5-10 évente gondoljuk át a döntéseinket, az nem feltétlenül elegendő. Sokat nyerhetünk, ha rugalmasak és átgondoltak vagyunk a költekezéseink és a banki szerződéseink terén.

Képben kell lenni a hitelekkel

 

Kölcsönt, hitelt veszünk fel? Mindenképpen számoljuk ki a legoptimálisabb törlesztési módot! Ne azt az ajánlatot fogadjuk el, amit elénk tolnak a bankunkban, hanem először hitelkalkulátorral, majd ügyintézőkkel beszélgetve ismerkedjünk meg az összes aktuális hitel típussal.

 

Emellett nem csak a THM értéke fontos, hanem a összes részlet: nézzük meg, ha például hamarabb kiszállnánk, akkor mennyibe kerül a végtörlesztés?

 

A bank nem olyan, mint egy bolt: az akciós konstrukciók nem feltétlenül jók mindenkinek. Ha egyszeri ‘különleges ajánlat’ a kölcsön, akkor bizonyos lépések esetén vissza kell-e fizetnünk az akció révén elnyert összeget?

 

A leglényegesebb pedig talán az, ha már kölcsönfelvevők vagyunk és törlesztünk, minden évben fésüljük át az aktuális ajánlatokat, mivel a kölcsönök kínálata folyamatos változásban van.

 

Az újonnan megjelenő lehetőségek mindig kicsit jobbak, ezért például egy öt éves kölcsönnél szinte biztos, hogy találunk jobb ajánlatot. Kis utánajárással átválthatunk jobb konstrukcióra.

 

Remek lehetőség az adósságrendező hitel is, melynek révén több hitelt rendezhetünk egy ‘ernyő’ alá.

 

Vezessük havi költségvetésünket

 

A költségvetésünket érdemes monitorozni

 

Ha rosszul állunk anyagilag, és például sehogy sem tudunk egy havi fizetést félretenni az évek során - miközben hat havi lekötés javasolt -, mindenképpen rendezni kell a sorainkat pénzügyileg.

 

Lehet, hogy egy jobban fizető állás, lehet hogy egy ingóságunk eladásának segítségével egy kölcsön végtörlesztése a megoldás. Nem kizárt, hogy csak egy költséges szokásunkról kell lemondanunk. A hitelkártya például csak azoknak jó megoldás, akik nagyon precízek és semmilyen adósságba nem csúsznak bele.

 

Itt ne legyünk hűségesek

 

Alapvető a szolgáltatók gondos megválasztása: a telefon, tévé előfizetési ajánlatok éppúgy folyamatosan megújulnak, mint az autó modellek. Érdemes rugalmasnak lenni, és egy kis utánajárással váltani - főleg ha havi több ezret bukunk feleslegesen.

 

Ha megpróbáljuk játéknak felfogni ezt a fajta folyamatos ajánlat ‘vadászatot’, utánkövetést és az olcsóbb lehetőségek megtalálását minden téren, akkor nagyon is könnyen egyről a kettőre fogunk jutni. Végül: a takarékoskodásban is ajánlott, hogy a kis lépésekért is dicsérjük meg magunkat, és ne csak a távoli célokra koncentráljunk.