Szekszárd

Emlékkötettel ünnepli 175 éves fennállását a szekszárdi vármegyeháza

Emlékkötettel ünnepli 175 éves fennállását a szekszárdi vármegyeháza
A 175 évvel ezelőtt épült szekszárdi vármegyeháza történetét mutatja be egy, a napokban megjelent emlékkötet. A könyv bemutatójára ünnepélyes keretek között került sor a megyeháza Pollack kávézójában.
Idén 175 éve, hogy Pollack Mihály tervei alapján megépült Szekszárdon a vármegyeháza. A jubileum alkalmából 375 példányban emlékkötet jelent a Tolna Megyei Levéltár és a Tolna Megyei Önkormányzat kiadásában. A könyv elkészítésében Cserna Anna főlevéltáros, Várady Zoltán, a levéltár igazgatója és Viliminé Kápolnás Mária lektor működött közre, mely száz oldalon és hetvennél is több kép segítségével ismerteti meg olvasóit a vármegye, valamint a vármegyeháza középkortól a XX. századig tartó történetével. A kötet önálló fejezete a vármegyeháza helyén állt, 950 éve alapított bencés apátsággal is foglalkozik.

Pollack Mihány tervei alapján építették meg a szekszárdi vármegyeháza épületét.

Idén 175 éves a szekszárdi vármegyeháza (Fotó: szekszard.hu)

Várady Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy nem egy hagyományos, levéltári tanulmánykötetről van szó. A könyv három fő témakört, vagyis az apátsági épület történetét, a későbbi megyeháza korszakait és a vármegye apparátusának bemutatását járja körbe. A kötet bemutatójára a megyeházán kialakított Pollack kávézóban került sor, a rendezvényen pedig az épület 3D-s rekonstrukciójából is ízelítőt kaphattak a megjelentek.

-W-