Szekszárd

Milliárdokból fejlesztik a szekszárdi borvidéket

Milliárdokból fejlesztik a szekszárdi borvidéket

A Vidékfejlesztési program támogatásával csaknem két és fél milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg a szekszárdi borvidék borászatai. A beruházások több helyen is hozzájárulnak a palackos borok mennyiségének növekedéséhez.

A program 50 százalékos hozzájárulásával a borvidék több mint tíz pincészete, túlnyomórészt családi vállalkozások valósíthatnak meg technológiai fejlesztést, építhetnek új raktárakat, palackozót, feldolgozót a történelmi borvidéken. A beruházások között szerepel egy új rozé üzem, készáru raktér, palackozó és feldolgozó üzem építése, melyek a kapacitásnövelést szolgálják, a technológiai fejlesztések pedig a hatékonyság növelését segítik elő.

 

Milliárdokból fejlesztik a szekszárdi borvidéket

Várhatóan a hegyközség területén évente tíz százalékkal nő az előállított bor mennyisége 

 

Bodri István, aki a szekszárdi hegyközség elnöke becslése szerint várhatóan a hegyközség területén évente tíz százalékkal nő az előállított bor mennyisége az elkövetkező öt évben. Az a cél, hogy a szekszárdi szőlő helyben legyen feldolgozva, és minél nagyobb hozzáadott értéket tartalmazzon - tette hozzá. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint a szekszárdi hegyközség területén a szőlőültetvények nagysága 2011 óta folyamatosan nő, 2016-ban 2164 hektár volt. A területen átlagosan 70-100 ezer hektoliter bort állítanak elő, tavaly 92 091 hektoliter seprős újbor készült Szekszárdon.

 

MTI/T.D.