Szekszárd

Nem lesz kavicsbánya Madocsán

Nem lesz kavicsbánya Madocsán

Népszavazáson, nagy többséggel utasították el a Tolna megyei Madocsán azt, hogy a település közelében kavicsbánya nyíljon.

 A település lakóinak a referendumon két kérdésre kellett válaszolniuk. Az egyik úgy szólt: "Támogatja-e Ön, hogy Madocsa Község közigazgatási területén homok- és kavicsbánya létesüljön?". A másik kérdés az önkormányzatra vonatkozott: "Akarja-e Ön, hogy Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településrendezési tervében tilalmazza a kavics- és homokbányászatot érintő külszíni bányatelek nyitását, illetve fektetését Madocsa közigazgatási területén?"

 

Népszavazáson utasították el, hogy Madocsa közelében kavicsbánya nyíljon

Népszavazáson utasították el, hogy Madocsa közelében kavicsbánya nyíljon


Orbán Zsuzsanna, a helyi választási iroda vezetője ismertetése szerint az első kérdésre 1179-en nemmel, 23-an igennel szavaztak, öt szavazat érvénytelen volt; a második kérdésre az 1199 érvényesen voksoló közül 1156-an igennel, 43-an nemmel szavaztak, nyolc érvénytelen szavazat született. A népszavazási kezdeményezést 1140 madocsai választópolgár támogatta aláírásával, miután a községben sokan ellenezték, hogy a szekszárdi Bet-Bau Kft. a község határában negyven hektáron évi egymillió tonna kapacitású kavicsbányát tervezett nyitni.

 

MTI/T.D.