Szekszárd

Tudásközpont épül Szekszárdon

Tudásközpont épül Szekszárdon

A Modern Városok program támogatásával 4,1 milliárd forintot fordíthatnak a Tudásközpont megépítésére, ami a volt szekszárdi laktanya területén helyezkedik majd el. A tervek szerint idén ősszel elkezdődhet az építkezés és várhatóan 2021-ben fejeződik be.

Az épület közel 5700 négyzetméter területű lesz, ebben 2500 négyzetméteren a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár 364 ezer dokumentumból álló gyűjteménye és 1700 négyzetméteren a levéltár 12 ezer folyóméternyi iratanyaga kap helyet. A levéltárat úgy tervezték, hogy a jövőben keletkezett iratanyagokat is tárolni tudják. Maga a tárolás tömörraktár beépítésével oldják meg, ez a legmodernebb módszer, még kevésbé elterjedt. Majd mindezek mellé még kialakításra kerül egy 1500 négyzetméternyi közösségi tér, valamint az épület mellé 62 darab parkolóhelyet is létrehoznak.

 Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár gyűjteménye és  a levéltár iratanyaga kap helyet.

 

Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár gyűjteménye és a levéltár iratanyaga kap helyet.

 

Az Önkormányzatnak az a célja, hogy egy modern könyvtárat és Tudásközpontot hozzon létre, amely megfelel a jövő kihívásainak és a lakosság információs és dokumentumigényét szolgálja. Valamint az épület számos közösségi-, kulturális- és szabadidős programnak teret adhat. Különféle előadásokkal és kiállítással szeretnének a nagyközönség felé nyitni, hogy mindenféle korosztály a fiataloktól az idősekig mindenki megismerje a levéltárat.

 

Hodossy László tervező, a szekszárdi Építész Alkotóműhely Kft. képviseletében elmondta, hogy az épület tervezése közben az volt a fő szempont, hogy a szekszárdiak részére egy barátságos belsőt és külsőt hozzanak létre.

V.Zs.